L’experiència de l’Hospital Sant Joan de Déu

Hola amics dels animals!
En la ultima entrada al blog, vaig ensenyar-vos el CTAC un centre de teràpies que també treballaven en diversos hospitals de Barcelona. A continuació s'exposa a valoració que ha fet un dels hospitals a la intervenció del CTAC en el seu centre hospitalari. 
Des de fa tres anys, l’Hospital Sant Joan de Déu utilitza les intervencions assistides amb animals com una eina terapèutica més al servei dels professionals clínics que la soliciten.
Els aspectes en què més intervenen aquestes teràpies són la conducció de les emocions del nen (sobretot, la por) i la motivació en processos de malaltia llargs.
La inclusió d’aquest tipus d’intervencions a l’hospital ha estat possible gràcies a diversos factors:
1. Comptar amb professionals molt experimentats en l’ensinistrament caní i amb una llarga trajectòria en la utilització de gossos com a eina terapèutica. En el nostre cas, es tracta del CTAC (Centre de Teràpies Assistides amb Cans), que aporta professionals (tècnics en IAA) i els gossos (Cuca, Bamba, Laika y Ars).
2. Una clara definició dels circuits, processos i controls per garantir els aspectes d’higiene i salut animal . Així, hem aconseguit que no s’hagi produït cap incidència relacionada amb processos de sobreinfecció de pacients que hagin tingut contacte amb els gossos. A més, la bibliografia existent i l’experiència de centres similars avalen aquesta dada.
3. Comptar amb el suport de professionals, pacients i famílies que sol·liciten cada vegada més sovint la inclusió de les IAA en el procés de recuperació del pacient.
4. Disposar de molts Amics de l’Hospital , que amb les seves aportacions econòmiques fan possible la viabilitat del projecte .
Per garantir la màxima qualitat de les intervencions que es realitzen a l’hospital, fa un any es va crear la primera Unitat d’Intervencions Assistides amb Animals, pionera a Catalunya i a Espanya , que rep un gran nombre de sol·licituds per part dels professionals.
Perros terapéuticos del Hospital Sant Joan de Déu
A cada sol·licitud, s’analitzen el problema del nen i els objectius que es volen treballar . En funció d’això, es valora si la intervenció amb un gos té una utilitat terapèutica i, si és així, es planifica l’estratègia amb el professional tenint en compte els següents aspectes:
1. Definir l’objectiu de l’actuació.
2. La intervenció concreta a realitzar.3. Determinar el paper de cada professional i el lloc on es realitzarà la intervenció.

En general, i sempre que l’estat de salut del nen ho permeti, els pacients i les famílies es traslladen a unes dependències adaptades per realitzar aquestes intervencions. En cas de dificultat, les intervencions es realitzen en les mateixes habitacions de l’hospital, sempre que l’estat de salut del nen ho faci possible.
Com a conclusió, cal destacar que les intervencions assistides amb animals funcionen i són una potent eina d’ajuda per als professionals . A més, els pacients i els familiars valoren molt positivament aquestes iniciatives , i cada vegada són més els pares els que suggereixen als professionals incloure les IAA en el procés de recuperació del seu fill.

Comentarios