Resultats

Per poder contrarestar la nostra informació vam realitzar una enquesta, la qual està composta per 12 preguntes. Hi ha preguntes obertes i preguntes tancades, totes relacionades amb les Teràpies Assitides amb Animals per a les persones amb patologies de salut mental. Hem obtingut 45 respostes, les quals interpretem en forma de gràfics.

En aquest apartat podem observar que el 51% de els persones enquestades són dones i que el 49% són homes. En els resultats obtinguts hi ha un percentatge molt igualat entre dones i homes. 

Aquests resultats ens permeten verificar les nostres conclusions, ja que podem afirmar que no només es tracta d'un sol sector de la població. D'altra banda, creiem que la poca participació dels enquestats ha fet que potser els resultats no siguin suficients per establir unes conclusions generalitzades. 

En aquest apartat podem observar que el 29%, de les persones enquestades tenen una edat entre 20 i 23 anys, que el 27% tenen entre 16 i 19 anys i que el 22% tenen entre 24 i 26 anys i entre 27 i 30 anys. 


Podem observar que la participació és d'edats variades i, per tant, podem observar les diverses percepcions que hi ha segons l'edat que tenen. 

En aquest apartat podem observar que entre 16 i 19 anys, 8 persones coneixen les TAA i 4 no; entre 20 i 23 anys, 10 les coneixien i 3 no; entre 24 i 26 anys, 9 les coneixen i 1 no i entre 27 i 30 anys, 7 les coneixien i 3 no. 

En conclusió 34 de les persones enquestades coneixien les TAA i 11 no. 

En aquest apartat podem observar, que 19 de les dones enquestades coneixien les TAA i que 4 no, i que 15 dels homes enquestats coneixien les TAA i 7 no. 

Veiem que tot i ser conegudes per tothom i de forma majoritària, són un tipus de teràpies més conegudes per les dones. 

La conclusió principal que hem extret, a partir de les dues gràfiques anteriors, és que sí que hi ha un coneixement general de les TAA en la societat, cosa que demostra que la gent no veu estrany que un animal pugui desenvolupar aquestes aptituds.


En aquest apartat observem els coneixements de les persones enquestes sobre la tipologia d’animals que s’utilitzen en les Teràpies Assistides amb Animals, podem veure que amb un 43’34% les persones enquestades pensen que són els gossos, que amb un 37’29% els cavalls, amb un 24’19% els dofins, amb un 8’6% el animals de granja i els gats, amb un 6’5% els conills, amb un 2’1% els lleons marins i amb un 0% altres.


Una altra conclusió que també hem extret ha estat que la gent sí que té una noció que els gossos i els cavalls són els animals amb qui més es treballa. Ens sorpren la idea que la gent cregui que també ho siguin els dofins, ja que no són animals molt freqüent en el nostre entorn. 

En aquest apartats podem veure si les persones enquestades creuen que les teràpies assistides amb animals són útils en les diverses patologies. 

Podem observar que la majoria creuen que són útils per persones amb autisme i amb discapacitat física, però al contrari creuen que són poc satisfactòries per a persones amb trastorns psicòtics i amb anorèxia. Però en major grau les persones enquestades pensen que, majoritàriament, són útils.

Això ens permet extreure que la repercussió de les TAA només s'ha fet en alguns trastorns i discapacitats físiques i que no es coneixen els diferents àmbits d'actuació d'aquestes. Podem dir que els resultats que es mostren també especifíquen que aquestes persones saben.

En aquest apartat podem veure si les persones enquestades creuen que les teràpies assistides amb animals tenen una repercussió en la socialització de les persones. Com podem observar en el gràfic la gran majoria, un 87% per ser més concrets, creuen que si, que tenen una repercussió, i un 13% creuen que no. 

Aquestes resultats ens permeten saber que hi ha una consciència sobre la repercussió en la forma de relacionar-se d'aquestes persones i ens sembla molt interessant que també es tingui en compte aquest aspecte com a un factor positiu per al benestar de les persones.

En aquest apartat podem veure que creu la gent enquestada que és treballa en les TAA, podem observar que majoritàriament les persones enquestades creuen que es treballa els vincles i els estímuls multisensorials, i en menor grau pensen que es treballa l’exercici físic, la comunicació, la millora de la conducte, treballar aprenentatges i la memòria respectivament.  

Això ens porta a extreure que la gent té una idea equivocada de què els animals només poden ajudar als humans des d'una part emocional. Per tant, sí que hi ha una consciència sobre que es treballen els estímuls multisensorials i els vincles mitjançant les TAA, però, per altra banda, concloem que hi ha hagut una petita davallada en la confiança del treball en els temes de memòria i aprenentatge.

En aquest apartat podem veure quina característica pensa la gent que és la principal en els animals de les TAA. Segons els resultats, la característica principal seriam, amb un 62% de les respostes, que siguin educats des de petits; amb un 24% de les respostes, que siguin afectius amb les persones; amb un 7% de les respostes, que no hagin estat maltractats; amb un 7% de les respostes, que no estiguin estressats i finalment, amb un 0% de les respostes, que siguin animals habituals de companyia. 


Una altra conclusió ha estat que hi ha una consicenciació genèrica en què els animals empleats per dur a terme aquestes teràpies són animals criats i educats per aquest fi. Cal destacar, que no s'ha tingut en compte que l'animal no hagi estat maltractat, la qual és la característica general i important per a què aquests puguin realitzar les TAA.

En aquest apartat podem veure si la gent pensa que l’acció socioeducativa és la mateixa indiferentment del tipus diversitat funcional que presenta la persona. Podem observar que el 64% de les persones enquestades pensen que si i que un 36% que no. 

Això ens mostra que si que hi ha una consciència de què cada animal presenta beneficis diferents i que es treballa sempre de la forma més adequada segons la patologia que presenti la persona. D'altra banda, continua essent un nombre elevat de persones que pensa que sempre es treballa de la mateixa manera i, per tant, que no han rebut suficient informació sobre l'ús que es fa d'aquestes teràpies.

En aquest apartat podem veure la valoració que fa la fent sobre l'èxit de les TAA. Podem observar que el 49% ho mesura amb un 5, és a dir, molt satisfactori; un 44% ho valora amb un 4, és a dir,  bastant satisfactori i un 7% ho valora amb un 3, és a dir, satisfactori.

Finalment podem dir que sí que es veuen les Teràpies Assistides amb Animals com unes teràpies útils i amb bons resultats per a les persones, ja que majoritàriament han estat valorades entre un 4 i un 5 en una escala de valors de l'1 al 5.

Comentarios

  1. És interessant veure que es coneixen aquestes teràpies i també veure que encara cal fer molta feina per a que tothom en sapigui mes coses. Bona feina!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Si, és cert. Cal que donem a conèixer a tothom la seva existencia i el seu ús. Gràcies!

      Eliminar

Publicar un comentario